09.04.2018 | Kategori : Tryck

TORSIOTRONIC FRÅN STAHLWILLE VINNER RED DOT DESIGN AWARD

Wuppertal, 09.04.2018


Juryn för den välrenommerade tävlingen Red Dot Design har tilldelat den elektromekaniska momentskruvmejseln TORSIOTRONIC® från STAHLWILLE utmärkelsen Design Award i kategorin Produktdesign. Juryn uppmärksammade särskilt dess funktionalitet, ergonomi och innovativa koncept: Som den enda elektroniskt mätande momentskruvmejseln på marknaden är den försedd med äkta mekanisk utlösning som tack vare en patenterad kulmekanism genererar en tydligt märkbar och haptisk stoppsignal när det digitalt inställda börmomentet nås.

Det gör TORSIOTRONIC® till den enda momentskruvmejseln i världen som kombinerar den digitala teknikens fördelar med de fördelar som uppnås genom mekanisk utlösning. Den är perfekt vid skruvåtdragningar som kräver maximal precision och där arbetet måste dokumenteras. TORSIOTRONIC® visades upp för första gången på mässan Eisenwarenmesse i Köln i början av mars.

Intuitiv användning och en ljus OLED-display med stor avläsningsvinkel möjliggör enkel användning och snabb parametrering. Den optiska bedömningen av skruvinfästningen görs på displayen och via lysdioder på sidan. Med hjälp av en dator och STAHLWILLE:s programvara SENSOMASTER 4 kan både enskilda skruvinfästningar och komplexa processer göras. Den elektroniska momentskruvmejseln kan spara upp till 2 500 skruvningar som kan överföras till datorn. Även de mekaniska komponenterna imponerar: De består av ett fintandat spärrhjul med 80 tänder och liten arbetsvinkel som förenar tyst gång med hög belastbarhet. TORSIOTRONIC® kan användas både indikerande och utlösande i båda funktionsriktningarna. När börmomentet har nåtts utlöser skruvmejseln känn- och hörbart. Efter utlösning släpper mekaniken för att förhindra att det inställda åtdragningsmomentet överskrids och skruven dras åt för hårt.

Red Dot Design Award har delats ut ända sedan 1954. Logotypen – den röda punkten (”Red Dot”) – är en globalt erkänd kvalitetsmärkning. Endast produkter som övertygar juryn inom ett flertal bedömningskriterier – alltifrån graden av innovation via funktionalitet, kvalitet, ergonomi och livslängd till miljövänlighet – har en chans att ta hem priset.

För STAHLWILLE är det den första Red Dot Design Award – men inte den första utmärkelsen. Företaget från Wuppertal har redan vunnit den lika eftertraktade iF Design Award: 2011 med sin motordrivna kalibrerings- och justeringsanordning ”perfectControl”, 2013 med den elektroniska moment- och vinkelnyckeln MANOSKOP® 714, 2014 med sitt TTS Tool Transport System och 2017 med kontrollinstrumentet SmartCheck.

”Att vi har vunnit Red Dot Design Award är en enorm framgång och bevisar att vår ansats att innovationer ska utgå från användaren är rätt”, menar Winfried Czilwa, VD för STAHLWILLE. ”Vi tackar juryn för att man valde oss och ser utmärkelsen som en sporre att hålla innovationstempot högt och alltid ta hänsyn till användarnas behov.”